Bildiğiniz gibi hava kirliliği çağımızın en büyük tehditlerinden biridir. Nefes almaktan başka çaresi olmayan insanların sürekli maruz kaldığı kirli hava maalesef birçok hastalığın en büyük sebebi. Kardiyovasküler hastalıklardan bunamaya ve Alzheimer’a kadar uzanan bu hastalıklar, küresel olarak kaçınılmaz hale geldi. Harvard Üniversitesi’nden bilim adamlarının yaptığı araştırmalar bunun en büyük kanıtı. İşte detaylar… ?
Kaynak: https://www.bloomberg.com/news/article…
Dünya çapında yaklaşık 57 milyon insan tedavi edilemez demanstan muzdarip.
Sadece ABD’de bile 6 milyon kişinin Alzheimer hastalığı ile mücadele ettiği biliniyor. Geçmişteki ve günümüzdeki araştırmalar, bunamanın en büyük nedenlerinden birinin hava kirliliği olduğunu gösteriyor!
Her zaman yüksek düzeyde ince parçacıklar içeren havayı solumanın bunamaya neden olduğu keşfedildi.
Bu bahis üzerine 14 araştırma yapan Harvard bilim adamları, havadaki partikül sayısı standardın altına düştüğünde bile demans hastalıklarının artmaya devam ettiğini ortaya koydu.
Bununla birlikte, yılda metreküp başına 2 mikrogramlık bir düşüş bile bunama riskini azaltabilir.
Bildiğimiz kadarıyla önlem ne kadar düşükse risk o kadar düşük. Bireylerin hava kirliliğine maruz kalmasını tek başına önlemesi zor iken, yetkililerin müdahalesi bu durumu değiştirebilir.’
ABD Çevre Koruma Dairesi, Ocak ayında yıllık ince parçacık standartlarını düşürmeye karar verdi.
Metreküp başına 12 mikrogram olan eski değerler, 9 ila 10 mikrogram standardına düşürüldü. Ancak İngiltere gibi diğer ülkelerde bu beklenti çok daha düşük. Durumun vahametini göstermek için bir örnek verelim: Tek bir sigara içmek havada metreküp başına 22 mikrogram ince parçacık oluşturur!
Aşağıda görebileceğiniz gibi “PM2.5” adı verilen ince parçacıklar, bir insan saç telinin çapından bile daha küçüktür.
www.epa.gov
Bu kadar mikro boyutta olması ciğerlere yerleşmesini ve hatta kana karışmasını kolaylaştırır. Bu nedenle kalp ve damar hastalıklarından akciğer kanserine kadar geniş bir yelpazede hastalıklara neden olurlar. Doğal ömrü kısalttığı da söylenmelidir…
Dünya Sağlık Örgütü, yıllık ortalama PM2.5 seviyesinin 5 mikrogramdan az olmasını önermektedir.
Ne yazık ki neredeyse tüm dünya bu seviyenin çok üzerinde hava kirliliğine maruz kalıyor ve hükümetler bu konuda yeterli çabayı göstermiyor. Böylece demansın yanı sıra birçok hastalık da insanlar için yüksek risk taşımaya devam ediyor.
Nitrojen dioksit ve nitröz oksit gibi diğer kirleticilerin de PM2.5 gibi bunamaya neden olduğu düşünülmektedir.
Bu konuda yapılan çalışmalar çok daha az olmasına rağmen aksini iddia eden bir araştırma bulunmamaktadır.
“Bütün insanlar nefes almalı ki kimse hava kirliliğinden kaçamasın.”
“Elbette, maruz kalan insan sayısı çok fazla olduğu için nüfus düzeyindeki değerler de buna bağlı olarak yüksek.”
Hava kirliliği tehlikesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım! ?
habermalazgirt.com.tr