Zeytinyağı ihracatına ilişkin yeni karar
Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, dökme ve varil zeytinyağı ihracatının yurt içi tüketici fiyatları üzerindeki olumsuz etkisinin devam etmesi üzerine bir değerlendirme yapıldığı belirtilerek, “Başlangıca kadar dökme veya varil zeytinyağı ihracatına yönelik ek tedbirler alınıyor. bir sonraki zeytinyağı hasat dönemi (1 Kasım 2023) yürürlüğe girdi.”
Uluslararası Zeytin Kurulu (UZK) verilerine göre, Uluslararası Zeytin Kurulu (UZK) verilerine göre İspanya ve İtalya başta olmak üzere dünyadaki zeytinyağı üretimi 2022/2023 sezonunda yüzde 20 arttı, Avrupa’daki kuraklık nedeniyle. Türkiye’de üretimin yüzde 62 arttığını hatırlatan ifadeler, “Öte yandan toplam zeytinyağı ihracatı 2022/2023 sezonunda Kasım-Temmuz döneminde miktar bazında yüzde 240 artarak 136,5 bin tona ulaştı. bir önceki sezonun aynı dönemine.” .
Aynı dönemde, ambalajlı zeytinyağı ihracatı tedbir bazında yüzde 3 artarken, dökme zeytinyağı ihracatı 5,5 kat, varil ihracatı ise 4 kat arttığı vurgulanarak, “Dökme zeytinyağı ihracatının 4 kat arttığı vurgulandı. ihracatın sevkiyat türüne göre dağılımında, dökme ve varil zeytinyağı ihracatının toplam ihracat içindeki miktar bazındaki payı yüzde 42. Dökme ve varil zeytinyağı ihracatımızdaki hızlı artış yurt içi fiyatlara da yansımış olup, İç piyasada zeytinyağı perakende fiyatlarındaki artış, son bir yılda genel fiyat artışının oldukça üzerinde olmuştur.
“Dünya zeytinyağı üretimindeki azalmaya paralel olarak dünya zeytinyağı fiyatları da artıyor ve 2023 yılı Haziran ayı itibarıyla üretici/borsa fiyatları Türkiye’de yüzde 102, İspanya’da yüzde 84, İtalya’da yüzde 58 ve Yunanistan’da yüzde 5. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 72 arttı.” üye ülkelerde çok düşük düzeyde yapılabilmiş ve şöyle devam etmiştir:
“Ancak özellikle İtalya ve İspanya, ülkemizden ithal ettiği dökme ve varil zeytinyağını işleyerek üçüncü ülkelere pazarlıyor. 2022/2023 cari döneminde yani Kasım-Temmuz döneminde dökme ve varil ihracatımız 21 kat. İspanya ve İtalya’ya bir önceki dönemin aynı dönemine göre daha yüksek.Bu prestijle birlikte artan dökme ve varil zeytinyağı ihracatına yön vererek katma değerli eserler ihracatına katkı sağlamak amacıyla, dış talebe, ambalajlı zeytinyağına, her türlü dökme ve fıçılı zeytinyağı ihracatında kilogram başına 20 kuruş kesinti yapılması hususunu düzenleyen Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu Kararında Değişiklik Yapılmasına Dair 7391 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı yürürlüğe girdi. 19 Temmuz 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Zeytinyağı ihracatına ilişkin yeni karar
Açıklamada, Ticaret Bakanlığı’nın sektör paydaşlarıyla yakın temas halinde zeytinyağı sektörüne ilişkin dış ticaret, iç tedarik, arz, dış ve iç fiyatlara ilişkin Türkiye ve dünyadaki güncel gelişmeleri yakından takip ettiği belirtildi.
“Bu kapsamda, dünyada azalan zeytinyağı verimi ve dünya fiyatlarının neden olduğu artan dış talep nedeniyle önemli ölçüde artan dökme ve fıçı zeytinyağı ihracatının iç piyasayı olumsuz etkilediği kaydedildi. Bakanlığımızca yeniden bu esaslar çerçevesinde değerlendirme yapılmış ve bir sonraki zeytinyağı hasat döneminin başlaması (1 Kasım 2023 tarihine kadar) dökme veya paket halinde zeytinyağı ihracatına yönelik ek tedbirler uygulamaya konulmuştur. varil – ANKARA