İzmir Büyükşehir Belediyesi Şasal Su Fabrikasının Açılışına Hazırlanıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi İzDoğa şirketlerinden Şasal Su Fabrikası’nın açılışı için geri sayım devam ediyor. Deneme dolumlarına başlanan su fabrikası, yakında Sasal Su’yu yeniden Türkiye ile buluşturacak. Başkan Tunç Soyer, Şasal’ın izmir ye döndüğünü belirtti. “Şasal su 100 yıllık bir Cumhuriyet projesidir. izmirYükselen bir kale daha dikiyoruz’ dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi İzDoğa şirketlerinden biri tarafından kurulan Şasal Su Fabrikası’nın açılışı için hazırlıklar sürüyor. İzDoğa’nın 2022 yılı Ekim ayında İZSU’dan kiraladığı Şasal kaynağı, 10 ay gibi kısa bir sürede son teknolojilerle donatılmış bir su fabrikasına kavuştu. 2011 yılından bu yana atıl durumda olan eski fabrikanın binalarında kapsamlı bir yenileme çalışması yapıldı. Son nesil pet ve cam şişe dolum makineleri alınarak Şasal Su Fabrikası yeniden kuruldu. Deneme dolumlarına başlanan su fabrikası, yakında Sasal Su’yu yeniden Türkiye ile buluşturacak.
“GURUR DUYMAK”
izmirBüyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer izmirye döndüğünü belirtti. izmir dan yükselen bir kale daha dikiyoruz. Çünkü her fabrika bir kaledir, biliyoruz.” Şasal suyunun İzmirliler için ayrı bir önemi olduğuna işaret eden Başkan Soyer, “Şaşalı denilince İzmirlilerin çok heyecanlandığını biliyorum. Bu nedenle Şasal markasını ve adını yeniden İzmirlilerle buluşturmaktan büyük gurur duyuyoruz” dedi.
TEST İŞLEMLERİ TAMAMLANDI
Fabrikada hijyenik koşullarda gerçekleştirilen şişeleme üç aşamadan oluşuyor. Öncelikle Şasal suyu kaynağından tanka gelir. Tankta toplanan su filtre cihazına iletilir ve ozonla zenginleştirilmiş hava ile sterilize edilir. Daha sonra dolum cihazına alınarak şişelere doldurulur. Fabrikada tüm bu süreçle ilgili gerekli denetimler ve test süreçleri tamamlandı.
Şişeleme sırasında ve sonrasında suyun kalitesi, şişe bordürünün işleyişi, şişelerin temizlenmesi, kapaklarının kapatılması, etiketlenmesi ve son olarak da ambalajlanması gibi birçok süreç test edildi. Deneme dolguları başarıyla yapıldı. Tesiste bulunan laboratuvarda kalite standartlarına uygun aralıklarla su numuneleri alınmakta ve düzenli olarak testler yapılmaktadır.
CAM ŞİŞE İLK AŞAMADA ÜRETİLECEK
Şasal su kaynağı saniyede 4 litre su kapasitesine sahiptir. Fabrikada ilk etapta cam şişeleme yapılacak, ardından pet şişelere dolum yapılmaya başlanacak. Yakın zamanda açılması planlanan fabrikada ilk olarak 750 ml ve 330 ml’lik cam şişeler üretilecek. Pet şişe hattındaki inşaat çalışmalarının tamamlanması ile birlikte 0,5 lt, 1,5 lt ve 5 lt pet şişelere dolum yapılacaktır.
TARİH 1926’YA GİDİYOR
sahal suyu izmir 1926 yılında dönemin Valisi Kazım Dirik’in projesi olarak hayata geçirilmiştir. 1932 yılından itibaren Subay Kooperatifi tarafından damacanalarla şehre taşınmıştır. 1945 yılında Şasal suyunun ağzı kapalı damacana ve şişelerde satış hakkı İzmir Çocuk Esirgeme Kurumu’na devredildi. Menderes ilçesine bağlı Şasal Köyü sınırları içerisinde bulunan Tahtalı Baraj Havzası orta mesafeli koruma alanı içerisindeki kaynak suyu için 12 Eylül 1983 tarihinde İzmir İl Özel İdaresi tarafından Kaynak Suyu ve Şişeleme Tesisi ruhsatı alınmıştır. Kaynak suyu, İzmir İl Özel İdaresi tarafından cam şişelerde satıldı. Zamanla bu ürün ile marka arasında bir özdeşleşme ortaya çıkmış ve İzmirliler tarafından şişelerde satılan tüm sulara “Sasal” adı verilmeye başlanmıştır.
2002 YILINDA ÜRETİMİ SONLANDIRDI
1984 yılında Pınar markasıyla kiralanan tesiste üretilen su, doğal kaynak suyu olarak Türkiye pazarındaki yerini aldı. Marka, 8 Kasım 2002’de Sasal kaynağında üretimi sonlandırdı. Mart 2011’de Büyükşehir Belediyesi Yasası ile sınırları içindeki kaynakları işletme yetkisini Özel İdare’den talep eden İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, kent genelinde Şasal dahil yedi yay için İzmir 1. İdare Mahkemesi’nde dava açtı. . suyunun işletme hakkını aldı. Eylül 2022’de İZSU Genel Kurulu kararı ile Menderes Şasal Kaynak Suyu ve Şişeleme Tesisi, 25 yıllığına işletilmek üzere İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İZDOĞA’ya kiralandı. Uzun süre atıl kalan Kaynak Suyu ve Şişeleme Tesisi’nin İZDOĞA tarafından kiraya verilmesinin ardından yenileme çalışmaları yapıldı.